BESTFIGHTER WORLD CUP (2006)

Morten Spissøy og Tonje Sørlie vil bli husket blant de store profilene fra World Cup stevne i Italia 2006.

En hektisk helg med kamper til langt utover kveldene endte opp i den ultimate avslutningen hvor Norge dominerte i Grand Champion. Italia som er europas beste semikontakt-nasjon hadde ikke med en eneste utøver i det kvartfinalene gjensto. Lille Norge derimot – hadde 2. Ellers var forøvrig USA representert med 2

Morten Spissøy slo ut den ene stjernen etter den andre og var nære ved å sende den kjepphøye amerikaneren Raymond Daniels hjem uten tittelen i lommen. Tonje Sørlie viste hvilken kanon-psyke hun har og vant hele greien til tross for dundrende hodepine.

En fantastisk prestasjon av begge to.

World Cup stevnet i Salsomaggiore (tidl. Piacenza) er det største og beste stevnet i Europa. Her er det både store klasser for juniorer, grønnbelter og svartbelte samt den prestisjetunge Grand Champion – med andre ord noe for alle.

Fiskeren måtte prioritere eksamener men ellers stilte Norge med Morten Spissøy, Tonje Sørlie, Stig Klementsen og Kenneth Holden fra Landslaget i Semikontakt. Videre var Ina Grindheim, Ina Abrahamsen og Andre Holden fra Fighter og Stian Fjeldstad, Kim Rune Lyngved, Maren Hegre og Jan Inge Sandal fra Bergen med.

Fredag ble innledet med Team Competition uten at Norge markerte seg. Førstelaget vant en kamp men måtte deretter se seg slått av sølvvinnerne fra Italia. Det viktigste for oss denne kvelden var imidlertid å få kommet igang slik at var litt varm i trøyen når det hele satte i gang for alvor lørdag formiddag.

Lørdag var vi i hallen fra ca 10-24, søndag fra ca 12-23. Altså skikkelige maratondager både for utøvere, trenere, LL-sjef og dommere.

Det hele ble arrangert i en forholdsvis stor idrettshall med 10 mattefelt a 6×6 meter og 2 ringer. Det er en opplevelse å være i hallen hvor det syder av liv og kan anbefales på det sterkeste for alle kampsportentusiaster. Her følger en kort rapport om hvordan det gikk med våre fightere i semikontakt og lettkontakt.

Morten Spissøy

Vinner de 2 første i 74 kg greit men sliter i dag med Andrea Lucchese fra Italia. Andrea er en topp utøver som etterhvert har gått mange tette kamper med Morten.

-Sometimes you win, sometimes you loose.

Går 3 kamper i 79 kg før han blir skikkelig bortdømt av dommere som skulle vært plassert på gamlehjem for lenge siden. Ikke så de og ikke hørte de. Helt håpløs. Kjedelig at det skal ødelegge. Reelt resultat ville vært seier 11-4 til Morten.

-Eg får kokebyger av sånt som det der. Hadde de i det minste vært bestemt og pekt så hadde det ikke vært så ille, men de sto jo bare der og måpte uten å foreta seg noe som helst til tross for at eg nettopp hadde plantet verdens klareste backhand til hodet så hele hallen kunne høre smellet. Kok !

Oppreisningen kom i åpen klasse, Grand Champion. Der fikk han tøff motstand i samtlige seks kamper som alle ble tette oppgjør. Først tar han revansje fra finaletapet i Judgement Day ved å slå Cleeves fra England, deretter ryker verdensmester i IAKSA Shane Lynch til før han plasserer Gregorio Di Leo på sidelinjen. Før kvartfinalene samler de alt på en matte og kjører skikkelig presentasjon av fighterne. Med publikum helt tett innpå danner det en skikkelig ramme rundt the 8 man tournament / 4 women tournament. Først ut her venter en for oss ukjent men meget god slovener som gir Morten kamp til døren. I semifinalen ser det stygt ut i det det gjenstår 30 sekunder, vi ligger bak med 3 poeng mot amerikanske Jack Felton og alt tyder på at han skal dra seieren i land. Men så er det akkurat som om Rocky-låten starter oppi hodet på Spiss og en sinnsyk opphenting starter. Felton blir overrasket over Morten’s plutselig mye mer bestemte kontringer og blir tatt på sengen. Med publikum i ryggen drar han i land en 8-7 seier. What a rush !!! I finalen venter den selvgode amerikaneren Raymond Daniels. De amerikanske utøverne er profesjonelle utøvere. De lever av dette. Gjennom dette world cup stevnet og alle andre turneringer jeg har sett Daniels i, så driver Daniels og shower og danser før, under og etter kampen for å fremheve sin egen suverenitet. På en måte er det greit, for fyren er vanvittig god. For tiden er han verdens beste semikontakt utøver uansett klasse. Det har han vist om og om igjen. Men – jeg blir kvalm av denne idiotiske dansingen, for han gjør det på en sånn hånlig måte overfor motstanderen. Derfor gjorde det uendelig godt at Morten ga amerikaneren kamp til siste sekund. Morten markerte umiddelbart at han ikke ville gi noe gratis og dunker inn det første poenget. Videre ligger de helt jevnt poengmessig, noe som gjør at Daniels ikke får anledning til å dumme seg slik han pleier. Det amerikanske teamet sto faktisk på sidelinje og hylte ; ”Keep it simple Ray, keep it simple” i redsel for at han skulle ryke til. Morten blir liggende 2 bak men scorer poeng i det gjenstår 15 sekunder. Da må selv den ubestridte mester ty til exit for å holde unna Morten som gikk en av sine aller beste kamper, et fyrverkeri av en kamp og salen kokte. Det ender 12-13 og amerikaneren kan igjen tillate seg litt dansing, men på en langt mer beskjeden og ydmyk måte, han viste seiersglede.

Fra den amerikanske leiren overhører jeg

– Oohhhh that was a close one Ray.

– Yeah, Spissoy was good. It was a tough one.

Spissøy har god grunn til å være fornøyd med avslutningen på world cup stevnet.

-Utrolig godt å få vist hva jeg kan i Grand Champ ettersom det ikke gikk helt min vei i individuelle klasser. Det er jo faktisk en større prestasjon å få en slik plassering i Grand Champ, her er jo absolutt alle de beste med uavhengig av vektklasse.

Tonje Sørlie

Nok en gang viser Tonje hva hun står for og leverer varene. 2 gull, 1 sølv og 1 bronse. Med de resultatene beviser hun at hun for tiden er en av verdens beste kvinnelige kickboxere.

Med hele 43 utøvere i klassen blir det hele 5 kamper på vei mot gull i 60 kg. Finalemotstander er Betty Kovacs fra Ungarn. Etter en jevn førsterunde fester Tonje grepet i andre og drar gullet sikkert i land med 18-11.

I 55 kg går det også oppskriftsmessig frem til finalen. Der møter vi mer motstand enn forventet i polakken og de går en jevn kamp som ender likt både etter 2 runder og ekstra-runde. Det hele må avgjøres på sudden death og bikker dessverre ikke vår vei. Tonje bommer litt på timingen og går rett i en 2 poenger som selv Stevie Wonder hadde fått med seg.

I 55 lettkontakt regjerer Tonje med de 3 første motstanderne frem til finalen. Her møter hun irske Christina McMahon som har en rotete stil. Taktikken blir lagt men Tonje begynner å bli sliten etter lange dager og klarer ikke helt å følge opp. 2 av dommerne mener iren vinner, dermed 2-1.

Det er stort sett slutt på kreftene og en kraftig hodepine melder seg. Lysten på å delta i Grand Champion er ikke veldig stor. Men i første kamp venter polakken hun tapte for i finalen i 55 kg, og det tapet må hevnes. Polakken får passet påskrevet og blir sendt i dusjen med 2-6.

-Takk for sist. Du kan lure meg en gang, men ikke 2.

Tonje viser at hun er utrolig tøff psykisk og er en mester i å holde fokus. Hun skyver smertene til side og slår deretter en italiener og  engelske Lisa Boardman før det blir en pause før semifinalene starter.

Semifinalen og finalen i Grand Champion går på samme matte som gutta med den samme introduksjon og ramme rundt. Først er det lille Sharon Gill fra England som utfordrer. Tonje tapte for denne jenta i Golden Belt i februar og slet da med hennes gutteaktige bevegelser og kjappe teknikker. Nå blir det en helt jevn kamp hvor nervene er på høykant hele veien før Tonje avgjør det hele med 2 poengs overvekt.

-Hun er som en liten mosquito, vanskelig å få tak i, men denne gangen klaffet det heldigvis.

På andre siden slår Mieke Hincke – også hun fra England – seg frem og møter Tonje i finalen. Synsmessig er dette Davids kamp mot Goliat. Hincke er stor og sterk, minst 1,80 høy og sikkert rundt 75-80 kg med en fettprosent som ikke avviker fra normen. Utfordringen her blir å unngå å bli truffet ettersom der ligger noen kilo imellom. En skikkelig smell kan bli skjebnesvanger. Kampen kommer i gang og alle er spent på om lille Tonje kan hamle opp med den overveldende motstanderen. Men Tonje jobber godt taktisk, denne gangen er det hun som blir mosquito’en. Inn med en stikker akkurat timet slik at ikke Hincke får tak i henne. Men , det er ikke til å unngå, poengene tikker inn andre veien og og kampen forblir helt jevn inntil klokken er slagen. Mieke storer frem i det klokken går mot full tid og presser Tonje opp i et hjørne, Tonje kontrer tøft og tar også det siste poenget. Seier 12-10

Tonje har vunnet Grand Champion i den største og beste world cup’en i europa !!!! Hvilken prestasjon !!!

Den glade bergensjenta er slik vi alle kjenner henne, et eneste stort smil og kan nå ta en ukes velfortjent pause fra treningen før oppkjøringen til EM i oktober tar til.

-Ja, nå skal det bli godt med en pause, trenger det nå, spesielt mentalt, er helt utkjørt etter en travel vårsesong. Nå skal jeg bare være sofagris i hele neste uke  ….. eller det blir sikkert en økt eller 2 utover i uken når jeg har fått sovet ut skikkelig. Det er rart med det. Men akkurat nå er jeg bare kjempeglad !

 

Landslagsutøver i fullkontakt Arild Mikarlsen stoppet motstanderen i sin første kamp men måtte se seg slått i semifinalen.

– Det irriterer meg at jeg har så mye energi i meg som jeg ikke klarte å omsette i praktiske fornuftige valg og teknikker. Dette var for dårlig. Jeg er ikke fornøyd med egen innsats i helgen. Nå er det bare en ting å gjøre, og det er å ta et kort brekk for så å kjøre knallhardt på frem mot EM.

Også landslagsutøverne Aslaug Valved og Stig Klementsen hadde en helg med prestasjoner som ikke sto i stil med egne og andres forventinger.

– Vi skal nå ta ferie ut uken for så å starte oppkjøringen mot EM. Det er bare å ta samling i bånn. Med litt motgang nå blir det jo enda gøyere å lykkes senere…..

Videre markerte følgende utøvere seg positivt i semikontakt:

Kim Rune Lyngved vant overraskende både -70 og -75 kg i green belt division med henholdsvis 22 og 21 utøvere i klassen.. Han er med for første gang internasjonalt etter at han har hatt en særdeles fremgangsrik sesong.

Jan Inge Sandal vant -80 kg green belt, en velfortjent opptur etter en lang tørketid resultatmessig..

Stian Fjeldstad tok sølv i et internt finaleoppgjør mot Kim Rune i -70 kg hvor det var med 22 utøvere.

 

Med sportslig hilsen

Eirik Gundersen
Landslagstrener
NKBF Semikontakt

Kim Waardal
Bergen Kickboxingklubb